Τα “μυστικά” νησιά των Χανίων

Τα Χανιά κρύβουν τόσους θησαυρούς που δύσκολα μπορείτε να τους εξερευνήσετε με μια επίσκεψη. Αυτός είναι άλλωστε κι ο λόγος που όλοι επιστρέφουν στο νησί. Επιλέγοντας για τις καλοκαιρινές σας διακοπές τις Petite Suites στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων ή την Villa Dimi και την Villa Anton στο Ακρωτήρι Χανίων, μπορείτε να απολαύσετε μοναδικές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης , στα  σύγχρονα και ευρύχωρα καταλύματά μας με την πολυτελή επίπλωση και εξοπλισμό. Παράλληλα έχετε την δυνατότητα να σχεδιάσετε μονοήμερες κρουαζιέρες σε μερικά από τα μυστικά νησάκια που βρίσκονται τριγύρω.

Σούδα

Βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της Σούδας, στο λιμάνι των Χανίων και είναι αυτό που αντικρίζουν πρώτο οι επισκέπτες των Χανίων ταξιδεύοντας με το πλοίο . Στη νησίδα αυτή αρχικά υπήρχε μόνο το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου – γι’ αυτό και λεγόταν Φραρονήσι. Σήμερα πάνω στο νησάκι της Σούδας βρίσκεται η Φορτέτζα, το βενετσιάνικο φρούριο που κτίστηκε το 1571 μ.Χ. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο οπλισμός του φρουρίου το 1630 ήταν 44 κανόνια διαφόρων διαμετρημάτων και 9.185 μπάλες, ενώ τα τείχη περιέβαλαν όλη την έκταση του.

Θοδωρού

Το νησάκι Θοδωρού ή Άγιοι Θεόδωροι βρίσκεται απέναντι από την παραλία του Πλατανιά στα Χανιά, μόλις μισό μίλι βορειότερα. Πρόκειται για μια νησίδα με πολύ μεγάλη οικολογική σημασία αφού έχει γίνει πλέον περιοχή προστασίας για την διάσωση του Κρητικού Αίγαγρου (του αγριοκάτσικου Κρι – Κρι).   Στην νότια πλευρά του νησιού, υπάρχει μια μεγάλη τοξωτή σπηλιά, η οποία από μακριά το κάνει να μοιάζει με τέρας που έχει ανοιχτό το στόμα του, όπως λένε όσοι διαθέτουν αρκετή φαντασία! Δίπλα από τη Θοδωρού υπάρχει και ένας μεγάλος βράχος, το νησάκι Γλαράκι, και γι’ αυτό συχνά θα ακούσετε να αναφέρονται και στα δύο νησιά στον πληθυντικό, δηλαδή «τα Θοδωρού».

Λαζαρέτο

Το Λαζαρέτο είναι ένα μικρό νησάκι  που απέχει σχεδόν ένα μίλι από την ακτή της Νέας Χώρας, η οποία βρίσκεται κοντά στην παλιά πόλη των Χανίων. Στο Λαζαρέτο επί Ενετοκρατίας κατασκευάστηκε από τους Βενετούς το λοιμοκαθαρτήριο της περιοχής. Οι λοιμοί εκείνα τα χρόνια «θέριζαν» τους κατοίκους της Κρήτης και βασική «πηγή» και αιτία εξάπλωσης τους ήταν οι ναυτικοί, που κατέφθαναν από τα πέρατα του κόσμου. Η έλλειψη αποτελεσματικών φαρμάκων, η φτώχεια και οι κακές συνθήκες υγιεινής συντελούσαν στην εξάπλωση ασθενειών, οι οποίες μετατρέπονταν πολύ γρήγορα σε θανατηφόρες επιδημίες, γι’ αυτό και η κατασκευή του λοιμοκαθαρτηρίου ήταν κρίσιμης σημασίας ζήτημα.

 Γραμβούσα

Τα δύο ακατοίκητα νησιά της Γραμβούσας, η Άγρια και η Ήμερη βρίσκονται κοντά στο ομώνυμο ακρωτήρι των Χανίων μόλις δύο μίλια βορειοδυτικά της λιμνοθάλασσας του Μπάλου. Η Άγρια Γραμβούσα βρίσκεται βόρεια από το ακρωτήριο και η πρόσβαση ως εκεί είναι αρκετά δύσκολη, λόγω των ψηλών βράχων που περιτριγυρίζουν το νησί σαν τείχη. Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura, όπως και η ευρύτερη περιοχή, καθώς στους βράχους του φιλοξενεί γλάρους και διάφορα είδη πουλιών. Το νησάκι της Ήμερης Γραμβούσας αντίθετα είναι προσβάσιμο. Οι τουρίστες μπορούν να περιηγηθούν στο κάστρο και να δουν από κοντά το ναυάγιο, εκτός από το να χαρούν το κολύμπι και τη θάλασσα!

Γαυδοπούλα

Η βραχονησίδα Γαυδοπούλα βρίσκεται τέσσερα ναυτικά μίλια βόρεια της Γαύδου, και πια δεν κατοικείται. Αποτελεί σταθμό μεταναστευτικών πουλιών κατά το μακρινό ταξίδι τους από την Αφρική προς την Ευρώπη και αντίστροφα, καθώς και καταφύγιο για τα απειλούμενα είδη της μεσογειακής φώκιας και της χελώνας careta careta. Τα ρηχά νερά ανάμεσα στη Γαύδο και τη Γαυδοπούλα φιλοξενούν ρινοδέλφινα, που περιστασιακά παρατηρούνται και κοντά στις ακτές της Κρήτης.

GR
Aisha Hotel Aisha Hotel