Θρησκευτικός τουρισμός στα Χανιά

Τα Χανιά αποτελούν ιδανικό προορισμό για θρησκευτικό τουρισμό και μελέτη βυζαντινής τέχνης και θρησκευτικής αρχιτεκτονικής. Αφήνοντας για λίγο την θαλπωρή που σας προσφέρει η διαμονή στις Aisha Petite Suites, στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σας διακοπών , αξίζει να επισκεφτείτε τουλάχιστον τρία μοναστήρια.
H Μονή της Παναγίας της Οδηγήτριας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου , που είναι γνωστή ως «Μονή Γωνιάς» , βρίσκεται κοντά στο χωριό Κολυμπάρι, σε απόσταση 24 χλμ. από τα Χανιά, σε μια γραφική περιοχή. Απέναντι ακριβώς, σε μια βουνοπλαγιά, υπάρχει δίκλιτος ναός που σήμερα χρησιμοποιείται ως «νεκροταφειακός» για τους μοναχούς. Κοντά στο μοναστήρι υπάρχει η Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης , ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ορθοδοξης Χριστιανικής Πίστης.
Στη περιοχή Μαραθοκεφάλα στη Σπηλιά Κισάμου, 25 χλμ δυτικά της πόλης των Χανίων και μόλις 3 χλμ από το Κολυμπάρι, σε μια όμορφη βουνοκορφή, βρίσκεται το περίφημο ιστορικό σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη ή Ξένου. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχει ναός του 15ου αιώνα και θεμέλια παλιών κελιών που χρονολογούνται κατά τον 17ο – 18ο αιώνα. Στο χώρο βρέθηκε μαρμάρινη κεφαλή βωμού και μια μαρμάρινη κεφαλή παιδιού και πιστεύεται ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε, πιθανά, ως χώρος λατρείας από τους προ χριστιανικούς χρόνους. Δίπλα στο ναό, από μια σχισμή του βράχου, χειμώνα-καλοκαίρι, στάζει αργά αργά νερό, το «αγίασμα του Αγίου» όπως αναφέρεται από τους πιστούς, το οποίο αποθηκεύεται σε μια μικρή δεξαμενή για να το παίρνουν οι πιστοί.
Η μονή της Αγίας Κυριακής βρίσκεται σε απόσταση 12km νοτιοδυτικά των Χανίων, κοντά στο Βαρύπετρο. Ως το 1992, η μονή ήταν ένα σύνολο από χαλάσματα, αλλά έκτοτε αναστηλώθηκε και πλέον αποτελεί ένα πανέμορφο μοναστήρι της Κρήτης. Bρίσκεται σε θαυμάσια περιοχή με όμορφο προστατευόμενο δάσος, ένα μικρό φαράγγι με ποτάμι και πολλά σπηλαιώδη παρεκκλήσια, στα οποία οδηγούν λιθόστρωτα μονοπάτια. Γύρω από τη μονή υπάρχουν τα σπηλαιώδη παρεκκλήσια του Αγίου Αντωνίου, των Αγίων Επτά Παίδων, του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου και των Νεομάρτυρων της Κρήτης. Η μονή στεγάζει το Κέντρο Ορθοδοξίας και Οικολογίας της μονής Χρυσοπηγής, όπου πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα της. Επίσης, αξίζει να δείτε το αναστηλωμένο ελαιοτριβείο του 16ου αιώνα, το οποίο πλέον λειτουργεί ως τράπεζα των μοναχών.

GR
Aisha Hotel Aisha Hotel